Tuesday, August 5, 2014

Пататник с три вида сирене

Вариация на тема класически пататник с хрупкава коричка от запечени на грил кашкавал и пармезан



Миналата седмица Владо ми дойде на гости. Посрещнах го с пататник. Не много традиционен, а леко пимпнат, като за чревоугодници – с три вида сирене. Това е вариация на тема класически пататник с бяло сирене на тиган, поръсен отгоре с пармезан и кашкавал (или каквито други по-интересни сирена ви се намират) и после леко запечен на грила, за да може сирената да се разтопят.




Иначе рецептата не е трудна, но не е много бърза, защото отнема около 15-20 минути на всеки пататник да се сготви в тигана – все пак слагаме картофите сурови, макар и настъргани, и ги чакаме не само да се уварят,  но и да хванат хрупкава коричка. Така че, ако сте много гладни, по-добре оставете тази рецепта за друг път. Като количество е окей за може би трима души – на мен ми се получиха пет пататника с диаметър около 25 см и дебелина около сантиметър, може би малко по-малко.
Ето и рецептата:

Вземаме:
800 гр. картофи
1 голяма глава лук
2 яйца
2-3 стръка прясна мащерка (или 1/2 ч.л. сушена)
100 гр. бяло сирене
Щипка сол
1/2 ч.л. черен пипер
50 гр. кашкавал
20 гр. пармезан
Масло за намазване на тигана

забравих да снимам яйцата малко аз...


Правим:
1.      Обелваме и настъргваме картофите и лука. Слагаме ги в голяма купа и леко ги посоляваме, за да си пуснат водата. Отцеждаме отделилата се вода, доколкото можем.
2.      Смесваме настърганите лук и картофи с яйцата, мащерката, натрошеното сирене и подправяме с черния пипер. Трябва да се получи нещо като рядко тесто.



3.      С лъжица вземаме от сместа и разстиламе върху предварително сгорещен, намазан с масло тиган. Печем на слаб огън около 7-10 мин. от всяка страна, докато картофите омекнат, а пататникът придобие хрупкава, златиста коричка.
4.      Поставяме готовите пататници в тава (при мен се събраха два наведнъж), поръсваме с настърганите кашкавал и пармезан и запичаме на грила за около минута, само докато се разтопят сирената.
5.      Сервираме с кисело мляко и салата.


No comments:

Post a Comment