Wednesday, August 20, 2014

Летен омлет с босилек и домати

Този омлет е смесица от вкусове, характерни за лятото - запечени чушки, домати и пресен босилек
 

Готвенето през лятото е адски лесно. Общо-взето моята философия по въпроса е, че отварям хладилника, хващам каквито зеленчуци имам под ръка, хвърлям ги в тигана, прибавям нещо за спояване на ястието (сирене, масло, яйца и т.н.), малко подходящи подправки и след десетина минути имам прясно приготвен обяд. Чудесна философия за делничните дни, когато нямам много време да си приготвя нещо за хапване, а съм супер гладна след сутрешните преводи и преди следобедните часове. Който балансира между две и повече професии, трябва да балансира и храненията – все пак храната е горивото, което те поддържа през дългия ден. И колкото по-здравословна и прясна, толкова по-добре се чувства човек. И преводите стават по-добри, и учениците са по-доволни, и домашните са по-малко ;)

Tuesday, August 5, 2014

Пататник с три вида сирене

Вариация на тема класически пататник с хрупкава коричка от запечени на грил кашкавал и пармезан



Миналата седмица Владо ми дойде на гости. Посрещнах го с пататник. Не много традиционен, а леко пимпнат, като за чревоугодници – с три вида сирене. Това е вариация на тема класически пататник с бяло сирене на тиган, поръсен отгоре с пармезан и кашкавал (или каквито други по-интересни сирена ви се намират) и после леко запечен на грила, за да може сирената да се разтопят.